Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Finansgündem 26.04.2012 Tarihli"Kurumlar Vergisinde İstisna ve İndirimlere Dikkat-5" Başlıklı Serkan Elidolu Köşe Yazısı

  • 27 Nisan 2012

 

 

 
Serkan Elidolu
Kurumlar Vergisi'nde istisna ve indirimlere dikkat - 5
  26 Nisan 2012 Perşembe

 

E- GIDA BANKACILIĞI KAPSAMINDAKİ BAĞIŞ VE YARDIMLAR:
GVK'nun 40/10 maddesi uyarınca, kurumlar vergisi mükellefleri; fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamını, gider olarak indirim konusu yapılabilecektir. Bu indirim beyanname üzerinde ayrıca gösterilmeyecek olup, normal ticari faaliyet içerisinde indirilecek giderler içerisinde yer alacaktır.
Gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi bağışının dernek veya vakfa yapılmış olması gerekmektedir. İhtiyacı bulunanlara doğrudan veya başka organizasyonlar aracılığıyla yapılacak gıda, temizlik, giyecek ve yakacak yardımlarının yukarıda belirtilen maddeler kapsamında yapılmış bağış olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
Bağışı kabul edecek dernek veya vakfın tüzüğünde veya senedinde ihtiyacı bulunanlara gıda, temizlik, giyecek ve yakacak yardımı yapabilmesine ilişkin hükümlerin bulunması gerekmektedir. Bununla beraber, dernek veya vakfın başka alanlarda da faaliyet gösteriyor olmasının, kamuya yararlı dernek veya vergiden muaf vakıf olup olmamasının uygulama açısından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Gıda bankacılığı kapsamında yapılacak bağışların gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi niteliğinde olması gerekmektedir. Yapılacak bağışlar şartlı olarak (bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere) yapılmalıdır.
Gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi niteliğini taşımayan veya ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak şartıyla yapılmayan bağışlar, gıda bankacılığı kapsamında yapılacak bağış olarak değerlendirilmeyecektir.
Ticari işletmeye dahil malların (gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin) bağışlanması durumunda, bu malların maliyet bedeli; GVK'nun 40/10. maddesi çerçevesinde gider kaydedilir. Bu işlem, faturanın bir yandan gelir bir yandan da gider kaydedilmesi suretiyle gerçekleştirilir. Dolayısıyla, ticari işletmeye dahil mallar; maliyet bedeli ile gider (yazılacak olan bu gider, 600-Yurtiçi Satışlar alacaklı hesabının karşılığı olacaktır. Diğer taraftan bağışa konu mal maliyetinin; 621-Satılan Ticari Mallar Maliyeti hesabı borçlu, 153- Ticari Mallar hesabı alacaklı şeklindeki muhasebe kaydı ile satılan malın maliyeti hesabına da aktarılacağı tabidir.) yazılacağından, verilecek kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden ayrıca indirim yapılamayacaktır.
Kısmi istisna mahiyetindeki bu teslimin (gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi bağışlarının) bünyesine giren katma değer vergisi tutarının indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, bağışın yapıldığı dönemde, bağışlanan gıda maddelerinin iktisabı dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi tutarının "indirim KDV" hesaplarından çıkarılarak, gider hesaplarına aktarılması gerekmektedir.
SERKAN ELİDOLU'NUN 6. YAZISINI CUMA GüNü BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ...
[email protected]

 

Bu yazıyı paylaş: