Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Borsagündem 23.08.2013 Tarihli "E-Fatura ve E-Defter tutmak zorunda olan şirketler" Başlıklı Taylan Şahin Köşe Yazısı

  • 28 Ağustos 2013

Taylan Şahin

E- Fatura ve E-Defter tutmak zorunda olan şirketler

23 Ağustos 2013 Cuma

 

 

Değerli okurlar;

Bilindiği üzere elektronik defter ve fatura kullanımına çok az bir süre kaldı. Ancak firmalar hala kapsama girip girmedikleri konusunda tereddütler yaşıyorlar. Bu sebeple bugünkü yazımızda hangi firmaların ilgili düzenleme kapsamına girdikleri konusunda hatırlatmalar yapacağız.
Elektronik defter konusu 13.12.2011 tarih ve 28141 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan '1 numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği ' ile ve elektronik fatura konusu ise 05.03.2010 tarih ve 27512 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 397 seri numaralı V.U.K genel tebliği ile açıklığa kavuşturulmuştur. 14.12.2012 tarih ve 28497 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 421 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de elektronik defter tutma ve elektronik fatura kullanmaya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Hangi şirketlerin zorunlu olarak elektronik defter tutacak ve elektronik fatura kullanacak sorusu ile çok sık karşılaşmaktayız. Tebliğ hükümleri aşağıdaki gibidir:

1- 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar, (*)

2- 4760 sayılı özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler, (*)

3- 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibarıyla asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar,

4- 4760 sayılı özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenlerden 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

(*)1 ve 2 numarada yer alan mükelleflerin elektronik defter tutması ve elektronik fatura kullanması zorunludur. Diğer 3 ve 4 numaralı fıkralarda bulunan mükelleflerde ise ciro kriteri getirilmiştir. 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibarıyla asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan firmalar elektronik defter ve fatura kullanacaklardır.

4760 sayılı özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenlerden 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibarıyla asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlara da elektronik defter ve fatura kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Elektronik defter ve fatura kullanma bakımından getirilen bu zorunlulukta 1 TL tutarında bir mal alımı yapılsa da 10 milyon TL tutarında alım yapılsa da ilgili tebliğ hükümlerine göre durum değişmemektedir. örnek vermek gerekirse; belirtilen ciro rakamlarını aşan firmalar 2011 yılında marketten yaptıkları alışverişler nedeniyle kapsama girebilmektedir. Kanaatimizce yapılmak istenen düzenleme ile mükellefleri elektronik defter ve fatura kullanmaya teşvik etmek amaçlanmaktadır.

Uygulama Geçiş Tarihi Adım

E-Fatura uygulamasına geçiş tarihi olan 2013 takvim yılı için 1/9/2013 tarihi itibarıyla mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurmuş olması gerekmektedir.

E-Defter uygulamasına geçiş yılı olan 2014 takvim yılı için Elektronik Defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin, 1/9/2014 tarihi itibarıyla Elektronik Defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Bu tebliğ kapsamında zorunluluk getirilen mükelleflerden mal alan 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar ile iktisadi kamu kuruluşlarının ( Bakanlıklar, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumları vb.) elektronik fatura uygulamasından yararlanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.

E-Defter uygulamasına geçilebilmesi için mükelleflerin GİB tarafından onaylanmış yazılımlardan birini kullanması veya kendi yazılımını kendisi geliştirmesi gerekmektedir.

Mükelleflerin kendi geliştirdikleri E-Defter uygulamasının kullanılmaya başlanması için öncelikle GİB tarafından onaylanması gerekmektedir.

Elektronik defterler, Başkanlık Mali Mührü ile onaylanmış elektronik dosyalardır. Hesap döneminin

açılışına ve kapanışına yönelik elektronik defter beratı alınmaktadır. Hem kağıt ortamında hem de elektronik defterin bir arada tutulması mümkün değildir.

Her türlü satışta elektronik fatura kullanılma zorunluluğu bulunmakta mıdır? 421 Numaralı VUK Genel Tebliği veya 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.

Elektronik Fatura uygulamasından yararlanan kayıtlı kullanıcıların güncel listesi www.efatura.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.

Elektronik Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhatabın www.efatura.gov.tr internet adresinde yer alan kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edecekler, kayıtlı kullanıcı ise elektronik fatura, kayıtlı kullanıcı değilse kâğıt fatura düzenleyeceklerdir.

Elektronik Fatura kullanımı için çok az süre kalmıştır. Zorunluluk kapsamındaki firmalar birbirlerine 1 Eylül 2013'ten itibaren elektronik fatura düzenleyeceklerdir. Ancak piyasa ve şirketlerden aldığımız geri dönüşlerin henüz firmaların hazır olmadığı yönünde. Kanaatimizce böylesine önemli düzenlemelerde mükelleflere geçiş döneminde yeterli süre tanımak gerekmektedir. Bizce elektronik fatura kullanımının da E-Defter uygulaması gibi eş zamanlı olarak 01.01.2014'e uzatılması mükelleflerin daha rahat geçiş yapmalarına yardımcı olacaktır.

 

 

Bu yazıyı paylaş: