Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Finansgündem 27.04.2012 Tarihli "Kurumlar Vergisinde İstisna ve İndirimlere Dikkat-6" Başlıklı Serkan Elidolu Köşe Yazısı

  • 27 Nisan 2012

 

 

 
Serkan Elidolu
Kurumlar Vergisi'nde istisna ve indirimlere dikkat - 6
  27 Nisan 2012 Cuma

 

F-AYNİ BAĞIŞ VE YARDIMLARDA KDV MEVZUU:
Bağış ve yardımların nakdi değil de ayni olarak yapılması halinde, mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınır. öte yandan bu hüküm uyarınca, ayni bağış ve yardımlara ilişkin KDV'si, KDVK'nun 17/2-b ve 58. maddeleri uyarınca, KDV indiriminden çıkartılarak kurumlar vergisi açısından maliyet olarak dikkate alınabilecektir.
Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veyahut stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları iktisadi kıymetler için fatura düzenlemesi ve düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış ve yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.
Kanunların öngördüğü şartları taşımayan bağış ve yardımlar ise, KKEG niteliği taşımaktadır. Bu bağış ve yardımlar ayni nitelikte ise, ayniyata ait KDV de, KDVK'nun 30/d maddesi uyarınca, KKEG olarak dikkate alınmalıdır.
G-SONUç:
Yazımızın önceki bölümlerinde, kurumlar vergisi beyanında, beyanname üzerinde gösterilecek istisna ve indirimlerin kurumlar vergisi kanunu düzenlemeleri çerçevesinde neler olduğu ve bu istisna ve indirimlere ilişkin şartlar ile kurumlar vergisi kanunu dışında, kurum kazancından indirimi öngörülen bağış ve yardımların nitelikleri ve ilgili kanun atıfları, temel esaslarda ele alınmış ve okuyucuların bu kapsamda kısaca bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.

 

Bu yazıyı paylaş: