Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Gazeteport/Thelira 21.10.2013 Tarihli "Limited şirketlerde esas sözleşmenin değiştirilmesi nasıl yapılacaktır?" Başlıklı Ekrem Öncü Köşe Yazısı

  • 21 Ekim 2013

Ekrem öncü
Ekrem Öncü
 
 
 
 

Limited şirketlerde esas sözleşmenin değiştirilmesi nasıl yapılacaktır?


Son yazımızda anonim şirketlerine esas sözleşme değişikliklerinin nasıl yapılabileceğini ele almıştık. Bu yazımızda ise limited şirketlerin esas sözleşme değişikliklerinin nasıl yapılabileceği ele alınacaktır.
 

Yeni TTK'nın 589'uncu maddesi limited şirketlerin esas sözleşme değişikliklerini düzenlemektedir. Buna göre, aksi şirket sözleşmesinde öngörülmediği takdirde, şirket sözleşmesi, esas sermayenin üçte ikisini (2/3) temsil eden ortakların kararıyla değiştirilebilir. 621'inci madde hükmü saklıdır. Şirket sözleşmesinde yapılan her değişiklik tescil ve ilan edilir.
 

589'uncu madde 621'inci maddede belirtilen hallerde özel karar nisapları belirlemiştir. Buna göre, aşağıdaki genel kurul kararları, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabilir:
 
- Şirket işletme konusunun değiştirilmesi.
- Oyda imtiyazlı esas sermaye paylarının öngörülmesi.
- Esas sermaye paylarının devrinin sınırlandırılması, yasaklanması ya da kolaylaştırılması.
- Esas sermayenin artırılması.
- Rüçhan hakkının sınırlandırılması ya da kaldırılması.
- Şirket merkezinin değiştirilmesi.
- Müdürlerin ve ortakların, bağlılık yükümüne veya rekabet yasağına aykırı faaliyette bulunmalarına genel kurul tarafından onay verilmesi.
- Bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması ve bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebepten dolayı şirketten çıkarılması.
- Şirketin feshi.
 

Kanunda belli kararların alınabilmesi için ağırlaştırılmış nisap aranıyorsa, bu nisabı daha da ağırlaştıracak şirket sözleşmesi hükümleri, ancak şirket sözleşmesinde öngörülecek çoğunlukla kabul edilebilir.
 

6495 sayılı Torba Kanunun 52'nci maddesi ile 6102 sayılı TTK'nın 621'inci maddesine aşağıdaki 3 numaralı fıkra eklenmiştir.
 

'(3) Bir ortağın şirketten çıkarılma sebeplerinin sonradan şirket sözleşmesine konulabilmesine dair sözleşme değişikliği, şirket sermayesini temsil eden tüm ortakların genel kurul toplantısında oy birliği ile karar almasıyla mümkündür.'

Torba Kanun ile, bir ortağın şirketten çıkarılma sebeplerinin sonradan şirket sözleşmesine konulabilmesine dair sözleşme değişikliğinin şirket sermayesini temsil eden tüm ortakların genel kurul toplantısında oy birliği ile karar almasıyla mümkün olabileceği düzenlenmiş oldu.
 

Dolayısıyla bu düzenleme sonrası limited şirket esas sözleşmeleri hazırlanırken ortaklıktan çıkarılma konusuna yer verilerek şartların baştan belirlenmesi daha kolay bir yol olacaktır. Esas sözleşmede ortaklıktan çıkarılmaya ilişkin bir madde konulmaması halinde şirket kurulduktan sonraki süreçte esas sözleşmeye böyle bir madde eklenmesi çok daha güç olacaktır. Yeni düzenleme ile böyle bir maddenin eklenmesi oy birliğine bağlanmaktadır. Şirketin en küçük ortağı bile istemezse sonradan esas sözleşmeye böyle bir madde eklenemeyecektir.
 

Limited şirketlerde özel değişiklik hallerinde (esas sermayenin artırılması, rüçhan hakkı, esas sermayenin azaltılması) esas sözleşme değişikliklerine ise çıkacak olan kitabımızda yer verilecektir.
 
 
 
 
 
 

Bu yazıyı paylaş: