Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Gazeteport/Thelira 18.11.2013 Tarihli "Küçük çaplı limited şirketler anonim şirkete dönmek için acele etmeyiniz!" Başlıklı Ekrem Öncü Köşe Yazısı

  • 18 Kasım 2013

Ekrem öncü
Ekrem Öncü
 
 
 
 

Küçük çaplı limited şirketler anonim şirkete dönmek için acele etmeyiniz!

Anonim şirketlerin limited şirkete göre birçok avantajı vardır ve bu konu daha önce tarafımca da dile getirilmiştir. Ancak, Yeni TTK'nın 397'nci maddesinde yapılan düzenleme ile anonim şirketlerin tamamına denetim zorunluluğu getirilmiştir. Bu denetim nasıl olacağı ve kimler tarafından yapılacağı henüz düzenlenmemiştir ve bir yönetmelikle düzenleme yapılacaktır. Ancak, anonim şirketlere getirilen bir bağımsız denetim olmamakla birlikte, kapsamlı bir denetim olması beklenebilir. çünkü, denetçinin sorumluluğu bağımsız denetçi ile aynıdır ve denetimi yaptırmamanın sonuçları da bağımsız denetimi yaptırmamanın sonuçları ile aynıdır. Denetim yaptırmayan anonim şirketlerin finansal tabloları ve yönetim kurulu yıllık faaliyet raporları kanunen geçerli olmayacaktır.

 

Bu haliyle anonim şirketlere getirilen denetim bağımsız denetime yakın bir kapsamda olacaktır. Yönetmelik taslak aşamasındadır ve yakın zamanda çıkması beklenebilir. Dolayısıyla, küçük çaplı limited şirketler anonim şirkete dönmek istiyor iseler, kanaatimce çıkacak yönetmeliği beklemelidirler.
 

Denilebilir ki, limited şirketlerde ortakların sorumlulukları daha fazla ve limited şirket hisselerinin satışı vergiye tabi. öncelikle düzgün çalışmak isteyen şirketler bakımından sorumluluk meselesi önem arz etmeyecektir. Limited şirketlerin hisseleri devredilmek istenecekse ve bu işlemden vergi doğması istenmiyorsa, her zaman limited şirket anonim şirkete dönüştürülebilir ve hisse devirleri ondan sonra gerçekleştirilebilir. Kaldı ki, yeni Gelir Vergisi Tasarısı ile hisse senetlerinin satışlarında vergileme tamamen değişecektir.
 

Mevcut durumda anonim şirketlere tanınan en önemli ayrıcalıklardan biri anonim şirketlerin yönetim kurulları tamamen ortaklar dışından oluşturulabilirken, limited şirketlerde ortaklardan en az biri mutlaka müdür olmak zorundadır. Yani anonim şirket ortakları kanuni temsilci olmayarak 6183 sayılı kanun kapsamında amme alacağından sorumlu tutulmama imkanına sahipken, limited şirket ortaklarından en azından biri müdür (kanuni temsilci) sıfatı ile hisse oranına bakılmaksızın amme borçlarından sorumlu tutulmaktadır. Diğer yandan, limited şirket ortakları hisseleri nispetinde de kamu borçlarından sorumlu iken anonim şirket ortakları amme borçlarından ortaklık sıfatı ile sorumlu değildir.
 

Ayrıca VUK 359 kapsamında kanuni temsilciler sorumlu tutulabiliyorken, anonim şirket ortakları yönetim kuruluna girmeyerek ya da kanuni temsilci olmayarak bu sorumluluktan kurtulabileceklerdir. Limited şirket ortaklarından en azından biri müdür olacağı için VUK 359 kapsamında sorumlu tutulabilecektir. Hemen vurgulayalım ki, düzgün çalışan firmalar bakımından 6183 sayılı Kanun ve VUK 359 kapsamındaki sorumluluk çok da büyük önem arz etmeyebilir.
 

Anonim şirketlere getirilen denetim bağımsız denetime yakın bir denetim olacağından bu denetimin de bir maliyeti olacaktır ve bu doğaldır. En azından denetimi yapacak olan YMMM veya SMMM'nin sorumluluğu bağımsız denetçiye eşdeğer olduğundan yapılacak denetim ciddiyetle yapılacaktır ve denetçinin ücret talep etmesi normaldir.
 

Sonuç olarak, küçük çaplı limited şirketler anonim şirkete dönmeleri halinde denetimin kapsamına gireceklerdir. Bu nedenle de limited şirketler denetimin kapsamına girmek istemiyor iseler anonim şirkete dönmek için acele etmemelidirler.
 
 
 
 
 
 

Bu yazıyı paylaş: