Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Gazeteport/Thelira 04.06.2014 Tarihli "Hangi defterlerin kapanış tasdiki yapılacaktır?" başlıklı Ekrem Öncü Köşe Yazısı

  • 5 Haziran 2014

Ekrem öncü    
Ekrem Öncü
 
 
 
 

Hangi defterlerin kapanış tasdiki yapılacaktır?

Değerli okurlarımız bilindiği üzere Haziran sonuna kadar bazı defterlerin kapanış tasdikleri yapılacaktır. Bu yazımızda hangi defterlerin kapanış tasdiğinin yapılacağını ele alacağız.

 

Yeni Ticaret Kanununun 64'üncü maddesi ticari defterleri düzenlemektedir. Bilindiği üzere kapanış tasdiği için Mart ayı sonuna kadar süre tanınmıştı ancak daha sonra 6455 sayılı Kanunun 78'inci maddesi ile kapanış tasdiği için Mart ayı sonuna kadar öngörülen süre Haziran ayı sonuna uzatılmıştır.
 

Yeni TTK'nın 64/3 maddesi uyarınca;
 

Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar,
 

Yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı iseizleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır.
 

Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması halinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmaz.
 

YEVMİYE DEFTERİ
 

Kanun maddesi uyarınca yevmiye defteri izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının (30 Haziran 2014' e kadar) sonuna kadar notere tasdik ettirilecektir. Ancak yevmiye defteri elektronik ortamda tutuluyor ise defterin kapanışında noter onayı aranmayacaktır.
 

YöNETİM KURULU KARAR DEFTERİ
 

Yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı daizleyen faaliyet dönemininbirinci (31 Ocak 2014'e kadar) ayının sonuna kadar notere yaptırılacaktır.
 

MüDüRLER KURULU KARAR DEFTERİ
 

Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenecektir. Söz konusu Tebliğ 19 Aralık 2012 tarihli ve 28502 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
 

Yönetim kurulu karar defteri anonim şirketlere özgü olup, bunun limited şirketlerdeki karşılığı müdürler kurulu karar defteridir. TTK'da müdürler kurulu defterine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde müdürler kurulu karar defterine ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaya yer verilmiştir.
 

Limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir. Müdürler kurulu karar defterinin tutulması halinde açılış ve kapanış onayları dahil olmak üzere yönetim kurulu karar defterine ilişkin hükümler uygulanır. Kararların genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilmesi halinde 10 uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen hususların yazılması zorunludur (Karar tarihi, karar sayısı, toplantıda hazır bulunanlar, kararın içeriği, üyelerin imzaları). Ayrı bir müdürler kurulu karar defteri tutulması halinde müdür veya müdürler kurulu kararları genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilemez.
 

Tebliğ açıklamasından anlaşılacağı üzere limited şirketler müdürler kurulu karar defteri tutmayacak olurlar ise alınan kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebilecektir. Ancak dileyen limited şirketler ayrı bir müdürler kurulu karar defter de tutabileceklerdir.
 

Müdürler kurulu karar defter tutulması halinde bu defterin tasdik ve tutulmasında yönetim kurulu karar defterine ilişkin esaslara uyulacaktır. Yani 2013 için tasdik ettirilen müdürler kurulu karar defteri kapanış kaydı 31.01.2014 tarihine kadar yapılacaktır.
 
 
 

Bu yazıyı paylaş: