Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Thelira 13.05.2016 Tarihli "E fatura yerine kağıt ortamında düzenlenen faturalar yok hükmünde midir?" Başlıklı Ekrem Öncü Köşe Yazısı

  • 24 Mayıs 2016

Ekrem öncü 
-
   
Ekrem Öncü
 
 
 
 

E fatura yerine kağıt ortamında düzenlenen faturalar yok hükmünde midir?

 

Değerli okurlarımız bilindiği gibi 421 numaralı VUK Tebliğinde, elektronik faturauygula masına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemiyor, düzenlemeleri halinde kâğıt ortamında düzenlenen bu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılıyordu. Bu düzenleme oldukça ağır bir düzenleme idi ve bu düzenlemede 448 nolu VUK Tebliği ile değişikliğe gidildi.

448 numaralı VUK Tebliği ile 421 numaralı VUK Tebliğinin 5.4 başlığında yer alan 'Elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemezler; düzenlemeleri halinde kâğıt ortamında düzenlenen bu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır' düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı.

E fatura kesilmesi gereken mükelleflere yanlışlıkla ya da sistemsel sorunlar nedeniyle kağıt ortamında fatura düzenlendi ise bu fatura hiç düzenlenmemiş sayılıyordu. Bu da uygulamada oldukça sıkıntılı sonuçlar doğuruyordu. örneğin, e fatura uygulamasına yeni geçen firmalar eski alışkanlıkla, sistemsel sorunlarla ya da farkına varmaksızın karşı tarafa yüklü miktarlarda kağıt ortamında fatura kesebiliyordu. Bilindiği üzere vergilendirmede önemli olan olayın gerçek mahiyetidir. Ortada yapılan bir hizmet ifası veya mal teslimi varsa, sadece şekle takılarak olayın gerçek mahiyetini yok saymak vergi uygulamasında kabul edilebilir bir durum değildi.

İşte 448 nolu VUK Tebliği ile 421 nolu VUK Tebliğinin 5.4 başlığı yürürlükten kaldırılarak bir hatanın önüne geçilmiş oldu. Yani yanlışlıkla e fatura kesilmesi gerekirken kağıt ortamında fatura kesilmiş ise de kağıt ortamındaki faturaya dayanarak indirim konusu yapılan KDV'ler eleştiri konusu yapılmayacaktır. Ancak e fatura düzenlenmesi gerekirken kağıt ortamında fatura düzenlenecek olunur ise II. Derece usulsüzlük cezası kesilecektir ki onun da tutarı sermaye şirketleri bakımından 2016 yılı için 69.-TL'dir.

İŞE BAŞLAMA DA YOKLAMAYA YENİ BİR DüZEN GETİRİLMELİDİR!
Bilindiği gibi ülkemizde şirket kuruluşu kolaylaştırılmıştı, ancak şirket kuruluşunun daha da kolaylaştırılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırlığı bulunmaktadır. Şirket kuruluşunun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ayağı kolaylaştırılmakta ancak Maliye Bakanlığı ayağı aynı hassasiyeti gösterememektedir.

Yeni şirket kuruluşlarında Maliye Bakanlığı yoklama yaptırmaktadır. Yoklamanın amacı kurulacak olan şirketin gerçekten bildirilen adreste olup olmadığı, işyerinde ne iş yaptığı ve hangi demirbaşların olduğu, kaç işçi çalıştırıldığı gibi hususların tespitine yöneliktir. Ancak yoklama yapacak memurların ne zaman geleceği mükelleflere haber verilmemektedir. çok zaman yoklama memuru geldiğinde adreste kimse olmayabiliyor ve yoklama memurları da adreste kimsenin bulunamadığından bahisle tutanak tutabiliyorlar. Ya da mükellefler adreste günlerce memurun gelmesini bekleyebiliyor. Bilindiği gibi günümüzde birçok işlemi elektronik ortamda yapmak mümkündür. Kanaatimce şirket kuruluşlarında yoklama için gelecek memurların saatleri mükelleflere önceden bildirilmelidir. örneğin, mükelleflere mail ortamında ya da telefonla bilgi verilmelidir. Ya da, yoklama vergi dairesine gerekli başvuru yapıldıktan sonra en geç iki gün içinde yapılmalıdır.

Şirket kuruluşunu kolaylaştırmanın önemli bir ayağı da vergi dairesi tarafıdır ve vergi dairesi de yoklamayı mükellefi haberdar ederek ve hızlıca yapmalıdır. Aksi türlü firmalar günlerce yoklama memurunu beklemekte, iş yerini birkaç saatliğine terk ettiğinde yoklama memurları gelmekte ve adreste bulunamadı diye tutanaklar tutulabilmektedir. Bu durumda da mükellefler günlerce yoklama yaptırmak için uğraşabilmektedir.

 

 
 

Bu yazıyı paylaş: