Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Özelgeler

Elektronik bilet satışı yapılması durumunda e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu bulunup bulunmadığı hk.

  • Özelge Tarihi : 3 Ocak 2018
  • Özelge No : 11395140-105[VUK1-20237]-210058

T.C. 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü 

01.03.2018
 Sayı:11395140-105[VUK1-20237]-21005801.03.2018 
 Konu:Elektronik bilet satışı yapılması durumunda e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu bulunup bulunmadığı 

 İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 2016 yılında düzenleyeceğiniz fuar çerçevesinde fuar giriş biletlerinin online bilet olarak satışını gerçekleştirmeyi düşündüğünüz, 464 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında e-Arşiv Fatura Uygulamasına dahil olmanız gerektiği, ancak 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde internet üzerinden yapılan satışlarda bilet, sigorta poliçesi vb. belgeleri düzenleyenler zorunluluk kapsamı dışında olduğu hususuna yer verildiği belirtilerek e- Arşiv Uygulamasına geçip geçmeyeceğinize ilişkin tarafınıza görüş verilmesi talep edilmektedir. 

 Bilindiği üzere; 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 5766 Sayılı Kanunun 17 nci maddesi ile değişen Mükerrer 242 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası ile Maliye Bakanlığı; elektronik defter, kayıt ve belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulması ve düzenlenmesi uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye, elektronik ortamda tutulmasına ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer alması gereken bilgileri internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında Maliye Bakanlığına veya Maliye Bakanlığının gözetim ve denetimine tabi olup, kurulusu, faaliyetleri, çalışma ve denetim esasları Bakanlar Kurulunca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek olan özel hukuk tüzel kişiliğini haiz bir şirkete aktarma zorunluluğu getirmeye, bilgi aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu Kanun kapsamına giren işlemlerde elektronik imza kullanım usul ve esaslarını düzenlemeye ve denetlemeye yetkili kılınmıştır.

Ayrıca söz konusu fıkrada, Vergi Usul Kanunu ve diğer vergi kanunlarında defter, kayıt ve belgelere ilişkin olarak yer alan hükümlerin elektronik defter, kayıt ve belgeler için de geçerli olduğu; Maliye Bakanlığının, elektronik defter, belge ve kayıtlar için diğer defter, belge ve kayıtlara ilişkin usul ve esaslardan farklı usul ve esaslar belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanunun Mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde ise; Maliye Bakanlığının, tutulması ve düzenlenmesi zorunlu defter, kayıt ve belgelerin mikro film, mikro fiş veya elektronik bilgi ve kayıt araçlarıyla yapılması veya bu kayıt ortamlarında saklanması hususunda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, bu şekilde tutulacak defter ve kayıtların kopyalarının Maliye Bakanlığında veya muhafaza etmekle görevlendireceği kurumlarda saklanması zorunluluğu getirmeye, bu konuda uygulama usul ve esaslarını belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır. 

Diğer taraftan aynı maddenin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde de; Maliye Bakanlığının Vergi Usul Kanununun 149 uncu maddesine göre devamlı bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle internet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususlarında izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu zorunluluğu beyanname, bildirim veya bilgi çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı uygulatmaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır. 

433 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "10- İnternet Üzerinden Mal ve Hizmet Satışında Düzenlenecek Faturalar" başlıklı bölümünde; "… İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır.Kapsama giren mükelleflerin belirlenen tarihten önce e-fatura ve e-Arşiv başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir." açıklamalarına, 464 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin " 5. İnternet Satışı Nedeniyle e-Arşiv Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu Getirilenler " başlıklı bölümünde ise "...internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satışhasılatları 5 Milyon TL ve üzerinde olan mükelleflere e-Arşiv Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu mükellefler, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar." açıklamalarına yer verilmiştir. 

433 ve 464 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer verilen açıklamalar uyarınca; internet üzerinden mal veya hizmet satışı yapan ve 2014 ve takip eden yıllarda gelir tablosu brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan mükelleflerin ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına ilişkin başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunmaktadır. Söz konusu zorunluluk mükellefin e-Defter uygulamasına geçiş zorunluluğundan bağımsız olarak değerlendirilmesi gereken bir zorunluluk olup, e-Fatura ve e-Defter uygulamasına zorunlu olarak geçilmekle birlikte internet satışı bulunmayan mükelleflerin e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu bulunmamakla birlikte; mezkur genel tebliğlerde belirtilen kapsamda "internet satışı" bulunan mükelleflerin brüt satış hasılatlarının 5 milyon TL'lik tutara ulaşması veya aşması durumunda, e-Arşiv Fatura ve e-Fatura Uygulamalarına geçme zorunluluğunu gerektirmektedir. Buna göre 2014 ve müteakip yıllarda internet satışı bulunan ve ilgili yıllar gelir tablosu brüt satış hasılatı 5 milyon ve üzeri olan mükellefler, ilgili hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başına kadar e-Arşiv Fatura ve e-Fatura uygulamasına ve geçiş yapmak zorundadırlar. 

Ayrıca e-Arşiv Uygulamasına geçiş zorunluluğu için belirlenen 5 milyon TL'lik asgari brüt satış hasılatı tutarı, sadece internetten yapılan satışlara ait hasılat ile sınırlı olmayıp, işletmenin internet satışları dahil tüm satışlarını içeren "gelir tablosu brüt satış hasılatı" tutarına göre değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Diğer yandan; anılan Tebliğin "2-Tanımlar ve Kısaltmalar" bölümünde internet satışı; "Mal ve hizmetlerin sipariş ve satın alma süreçlerinin tamamının internet üzerinden gerçekleştiği satış biçimini ifade eder" şeklinde tanımlanmış olup, internet satışı olarak tanımdan; sipariş, satın alma ve satın alma sürecinin bir parçası olan ödeme sürecinde satıcının alıcı ile fiziki olarak karşı karşıya gelmeden yaptığı satışlar anlaşılmalıdır. Satış, siparişin internet üzerinden verilmesi ile başlasa bile alıcının söz konusu satışla ilgili işlemler için satıcı veya personeli ile fiziki olarak karşı karşıya geldiği durumlar (mal teslimatı ve hizmet ifası durumu hariç) internet satışı kapsamı dışındadır. 

Satış sürecinin bir parçası olarak ödemenin de fiziki olarak karşı karşıya gelmeden yapılıyor olması (internet üzerinden kartlı ödemeler, EFT/Havale, swift, aracı hizmet sağlayıcı, kapıda ödemeli kargo, posta çeki veya havalesi vb.) gerekmektedir. 

Diğer taraftan 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 10 uncu maddesinde "İnternet üzerinden yaptıkları satışlarda münhasıran bilet, sigorta poliçesi vb. belgeleri düzenleyenler zorunluluk kapsamı dışındadır." denilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar doğrultusunda; internet üzerinden sadece bilet satışı yapıyor olmanız bunun dışında herhangi bir internet satışınızın bulunmaması durumunda 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu'nun 10 uncu maddesi doğrultusunda e-Arşiv Uygulamasına geçme mecburiyetiniz bulunmamaktadır. 

Ancak internet üzerinden bilet satışı dışında herhangi bir satış yapıyor olmanız ve 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde gelir tablosu brüt satış hasılatınızın 5 milyon TL ve üzeri olması durumunda e- Arşiv Uygulamasına geçmeniz gerektiği tabiidir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim. 
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir. 
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Paylaş:

Son Özelgeler

Elektronik bilet satışı yapılması durumunda e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu bulunup bulunmadığı hk.

Özelge Tarihi : 3.01.2018   Özelge No : 11395140-105[VUK1-20237]-210058

Temsil ağırlama amaçlı yemek faturalarında yer alan bedellerin gider yazılıp yazılmayacağı ile ödenen KDV nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

Özelge Tarihi : 11.01.2017   Özelge No : B.07.1.GİB.4.34.17.01-130-413980

İstisna yazısının alındığı tarihten önce YTB kapsamında alım yapılmasının mümkün olup olmadığı

Özelge Tarihi : 8.04.2010   Özelge No :

Mükelleflerin dilerlerse ortağı bulundukları adi ortaklık veya kollektif şirketlerin müteselsilen sorumlu oldukları vergi borçlarına mahsuben iade talebinde bulunabileceği hk

Özelge Tarihi : 17.12.2004   Özelge No : B.07.0.GEL.0.40/4022-33/60915