Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Köşe Yazıları
img

Dr. Ekrem Öncü

Yeminli Mali Müşavir

Değerli konut vergisi erteleme düzenlemesi 20 Şubat'a kadar yapılmalı

  • 10 Şubat 2020


DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ERTELEME DÜZENLEMESİ 20 ŞUBAT’A KADAR YAPILMALI VE TÜM KONUTLAR BU VERGİYE DAHİL EDİLMEMELİDİR!

Değerli konut vergisi (DKV) 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Ancak yürürlüğe girdiği andan itibaren bu vergi çok tartışıldı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü de değerli konut vergisinin bir yıl erteleneceğini ve yeniden düzenleneceğini açıkladı. Ancak, bir erteleme olacak ise, 20 Şubat 2020 tarihine kadar yasal düzenleme yapılmalıdır. Nitekim beyan tarihinin son günü 20 Şubat 2020 tarihidir.

Değerli konut vergisine ilişkin düzenleme Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün açıklamasına göre bir yıl süreyle ertelenecektir ancak diğer yandan da yasa halen yürürlüktedir. Kanun 7 Aralık 2019 tarihi itibariyle yasalaşmış olup aksi yönde bir düzenleme yapılmadığı sürece uygulaması devam edecektir. Daha önceki yazılarımda konunun sıkıntılı yönlerini ele almış,  yasanın bu haliyle uygulanmasının çok ciddi sıkıntılar doğuracağını yazmıştım. Hali hazırdaki DKV yasanına göre 20 Şubat 2020 tarihine kadar beyanname verilmesi gerekmektedir.

DKV yasası açıklandığı gibi ertelenecek ise 20 Şubat tarihine kadar erteleme yapılması halince binlerce konut sahibinin dava açması da önlenmiş olur. Nitekim, muhtemeldir ki konut sahipleri ihtirazi kayıtla beyanname verip dava açma sürecine gidecektir. Bir erteleme olacak ise konut sahiplerini, mahkemeleri ve vergi dairelerini boşu boşuna meşgul etmemek için erteleme düzenlemesinin 20 Şubat tarihine yetişmesi yerinde bir adım olacaktır.

TÜM KONUTLAR DEĞERLİ KONUT VERGİSİNE TABİ TUTULUR İSE İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇOK CİDDİ SIKINTIYA GİREBİLİR!

DKV düzenlemesi için yapılan eleştirilerden birisi de, tek bir değerli konutu bulunan vergi ödeyecek iken, birden fazla konutu bulunup bunların değerleri toplamı haddi geçen konutlar için vergi verilmeyecek olması idi.  

Örneğin, tek bir değerli konutun değeri 7.600.000 TL ise bu konut için 45.600 TL DKV ödenecektir. Ancak 4 adet ve her biri 2.000.000 TL değerinde konuta sahip olan mevcut düzenlemeye göre DKV ödemiyordu. Şimdilerde konuşulan bunların da DKV’ne tabi olacağı. Yani kaç adet konuta sahip olunursa olunsun bu konutların değeri toplamda 5.000.000 TL’yi aşarsa DKV ödenecektir.

Böyle bir düzenleme yapılacak olur ise, yatırım amaçlı gayrimenkul alanlar gayrimenkulü yatırım aracı olarak düşünmekten vazgeçeceklerdir. Yatırım amaçlı gayrimenkul alanlar genelde gayrimenkule ödedikleri paranın kaç yılda geri döneceğine göre yatırım yaparlar. Bu durumda geri dönüş süresi DKV nedeni ile daha da uzayacaktır ve insanlar gayrimenkulü yatırım aracı olarak düşünmekten vazgeçebilecektir.

Kanaatimce bütün gayrimenkuller için bu şekilde bir düzenleme yapılacak olur ise gayrimenkul sektörü oldukça olumsuz etkilenecektir ve gayrimenkul fiyatları düşecek ya da düşmese bile artmayacaktır. Bir yandan inşaat maliyetleri artarken bir yandan böyle bir düzenleme yapılır ise sektörde talep düşüşü ile inşaat sektörü sıkıntılı günler geçirebilir. Bu yönde adım atılacak ise çok dikkatli düzenleme yapılmalı ve mümkün ise inşaat sektörünün görüşü de alınmalıdır.

Bu yazıyı paylaş: